Stowarzyszenie Rodzin Rzemieślniczych i Innych „Pomocna Dłoń” z Wągrowca zorganizowało warsztaty zdrowotne pt. „Co w główce, to w śniadaniówce”.
Warsztaty odbyły się w czwartek 3 października w Szkole nr 4 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wągrowcu dla klas nauczania początkowego, warsztaty poprowadziła Magdalena Walkowiak specjalista ds. żywności i żywienia człowieka.
Dzięki zaangażowaniu się wychowawców klas I na warsztaty przybyli również rodzice, którzy wspólnie z dziećmi wysłuchali wykładu i przygotowali kanapki na konkurs o „na najzdrowszą kanapkę”. Stowarzyszenie zadbało o jak najwyższą jakość produktów do konkursu. Wszystkie kanapki były przepiękne i zdrowe, dzieci świetnie się przy tym bawiły oraz dobrze zapamiętały, jakie produkty trzeba użyć.
Decyzja była trudna, bo kanapki były przepięknie zrobione i przede wszystkim zdrowe, a o to głównie chodziło organizatorom warsztatów.
Jury w składzie: Magdalena Walkowiak — żywieniowiec, Iwona Trząsalska — prezes Stowarzyszenia, Katarzyna Smykowska — członek zarządu Stowarzyszenia, wybrało pięć najzdrowszych kanapek, za które dzieci otrzymały nagrody w formie książek.
Wszystkim uczestnikom warsztatów zostały wręczone śniadaniówki z logo miasta Wągrowca, a także dyplom ukończenia warsztatów.
Na zakończenie odbyła się wielka degustacja przyszykowanych przez dzieci i rodziców kanapek.
Stowarzyszenie „Pomocna Dłoń” dziękuje wszystkim, którzy przyczynili się do tego, aby warsztaty mogły się obyć. W szczególności dziękujemy dyrekcji Szkoły i Wychowawcom klas, które brały udział w warsztatach oraz rodzicom.
Stowarzyszenie Rodzin Rzemieślniczych i Innych „Pomocna Dłoń” z Wągrowca na warsztaty pozyskało dofinansowanie w kwocie 600 zł z budżetu miasta Wągrowca.