Naukowiec z Wągrowca wyróżniony przez Prezydenta Poznania Jacka Jaśkowiaka za pracę doktorską pt. "Charakterystyka soku z ziemniaka jako składnika żywności prozdrowotnej".
Od lewej: Przewodniczący Rady Miasta Poznania Grzegorz Ganowicz, promotor prof. Grażyna Lewandowicz,
dr inż. Przemysław Kowalczewski i Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak
Dr inż. Przemysław Kowalczewski został wyróżniony za pracę doktorską w trzynastej edycji konkursu "Nagroda Miasta Poznania za wyróżniającą się pracę doktorską i magisterską".
- Bardzo doceniam, że zgłoszone prace magisterskie i doktorskie są na tak wysokim poziomie. Cieszę się również, że te prace mają wymiar praktyczny. Dla autorów to niewątpliwy sukces — mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania i dodaje — Talent i geniusz do rozwoju potrzebują doskonałych mentorów. Za sukcesem naszych dzisiejszych laureatów stoi doświadczenie i wsparcie ich promotorów oraz profesorów.
Na trzynastą edycję konkursu wpłynęły 134 prace dyplomowe, w tym 52 rozprawy doktorskie oraz 82 prace magisterskie. Jednym z głównych kryteriów oceny prac jest ich praktyczny charakter. Miasto pragnie w ten sposób włączać młodych naukowców w prace na rzecz rozwoju Miasta oraz promować osiągnięcia naukowe poznańskiego ośrodka akademickiego.
Decyzją Kapituły Nagrody w kategorii prac doktorskich wyróżniono pracę wągrowczanina Przemysława Kowalczewskiego pt.: „Charakterystyka soku z ziemniaka jako składnika żywności prozdrowotnej”, napisaną pod kierunkiem prof. dr hab. Grażyny Lewandowicz oraz dr hab. inż. Anny Olejnik.
Dr inż. Przemysław Kowalczewski ma 29 lat, urodził się w Wągrowcu, gdzie ukończył Szkołę Podstawową nr 4, Gimnazjum nr 1 oraz I Liceum Ogólnokształcące.
Kolejny etap jego życia związany jest z Poznaniem.
2006 – 2010 Technologia żywności i żywienie człowieka, specjalność: biotechnologia żywności — studia inżynierskie
2010 – 2011 Technologia żywności i żywienie człowieka, specjalność: biotechnologia żywności — studia magisterskie
2011 - 2016 - studia doktoranckie
2016 - Uzyskany stopień doktora. Rozprawa doktorska: "Charakterystyka soku z ziemniaka jako składnika żywności prozdrowotnej".
Obecnie pracuje jako adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym, na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu w Poznaniu.