Jedną z atrakcji gospodarstwa Państwa Winieckich w Rybowie, która została odrestaurowana, jest ŚREDNIOWIECZNA LODÓWKA tzw. lodownia lub jak kto woli lodnia.
Lodownia znajduje się w parku przy jeziorze, została odnowiona i zaadoptowana do użytku. Dzisiaj w upalne dni można tam zaznać troszkę chłodu. Temperatura w lodowni, bez względu na porę roku utrzymuje się w granicach 8 stopini celcjusza.
Prymitywne lodownie powstawały już przed naszą erą, jednak były to duże budowle, na które przeciętny człowiek nie mógł sobie pozwolić.
Rozwiązanie bliższe lodówce stosowali Wikingowie. Wewnątrz domu, z dala od ogniska, kopano głęboki dół, na dnie którego umieszczano lód lub śnieg. Po zapełnieniu dołu żywnością, przysypywano go warstwą ziemi. Mięso zabezpieczone w ten sposób był zachowywało świeżość przez wiele miesięcy po zakończeniu zimy.
Lodnie, które dotrwały do naszych czasów są zabytkami architektonicznymi. Bezpowrotnie minęły czasy, kiedy pozyskiwano lód z rzek, stawów, jezior w okresie zimy na lato, magazynując go w lodniach. Dawniej przy każdym browarze, majątku ziemskim, przedsiębiorstwie przetwarzającym płody rolne i mięsne, znajdowała się murowana piwnica z kamienia zastępująca dzisiejszą lodówkę.
Dawniej nie było lodówek, a mięso było wędzone lub solone. Do przechowywania żywności i napitków służyły piwnice ... albo wykorzystywano właśnie lodownie.
Dopiero w 1876 roku fizyk Carl Von Linde wynalazł jednostkę chłodzącą, w której do obniżania temperatury żywności używał ciekłego amoniaku.
Jeżeli ktoś z Państwa odwiedzi łowisko, powinien zobaczyć opisane miejsce. Przedstawiam wyżej kilka zdjęć, tak dzisiaj wygląda opisywana lodownia Państwa Winieckich.
Redakcja Portalu WRC nie odpowiada za publikowane treści w module komentarze.
Przed dodaniem wpisu zapoznaj się z REGULAMINEM!