Będzie konkurs na stanowisko Dyrektora MDK w Wągrowcu

Burmistrz wydał zarządzenie w sprawie przeprowadzenia konkursu na stanowisko Dyrektora Miejskiego Domu Kultury
w Wągrowcu.

Na podstawie art. 33 ust. 5 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2021 r. poz. 1372 z późn. zm.) w związku z art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 25 października 1991 r. o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej (Dz. U. z 2020 r. poz. 194 z późn. zm.) zarządza się, co następuje:

§ 1. Przeprowadzić konkurs na stanowisko Dyrektora Miejskiego Domu Kultury w Wągrowcu.
§ 2. Ustala się:
▫️ Regulamin Konkursu na stanowisko Dyrektora Miejskiego Domu Kultury w Wągrowcu
w brzmieniu załącznika Nr 1 do niniejszego zarządzenia;
▫️ Warunki organizacyjno-finansowe działalności Miejskiego Domu Kultury stanowiące załącznik
nr 2 do niniejszego zarządzenia.
§ 3. Wykonanie zarządzenia powierza się Kierownikowi Wydziału Kultury, Sportu, Turystyki, Promocji Miasta i Zdrowia.
§ 4. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.

Regulamin konkursu na stanowisko dyrektora Miejskiego Domu Kultury w Wągrowcu

I. POSTANOWIENIA OGÓLNE:

1. Do zadań komisji należy:
▫️ przeprowadzenie postępowania konkursowego,
▫️ sporządzenie protokołów z posiedzeń komisji,
▫️ przekazanie wyników konkursu wraz z jego dokumentacją Burmistrzowi Miasta Wągrowca.
2. Kandydatura winna zostać przedłożona Burmistrzowi Miasta w terminie do dnia 6 maja 2022 r.
3. Komisja decyduje o dopuszczeniu kandydatów do konkursu na podstawie kryteriów doboru określonych w ogłoszeniu o konkursie. Komisja po wykonaniu powyższego może przystąpić do postępowania konkursowego.

II. TRYB ZWOŁYWANIA I PRACY KOMISJI

1. Posiedzenia komisji zwołuje i prowadzi przewodniczący.
2. Posiedzenia odbywają się w Urzędzie Miejskim w Wągrowcu.
3. Komisja prowadzi konkurs, jeżeli w posiedzeniu bierze udział co najmniej 2/3 członków komisji.
4. Wszelkie decyzje zapadają zwykłą większością głosów w głosowaniu jawnym z wyłączeniem głosowania nad wyłonieniem kandydata, które odbywa się tajnie.
5. Komisja wyłania kandydata wyłącznie spośród osób, które złożyły dokumenty zgodnie
z treścią ogłoszenia i spełniają wymogi w nim określone.
6. Komisja, analizując kandydatury, zwraca szczególną uwagę na teoretyczne i praktyczne przygotowanie kandydata do pełnienia funkcji dyrektora Miejskiego Domu Kultury, w tym m.in.:
▫️znajomość dotychczasowego funkcjonowania instytucji oraz prezentację koncepcji organizacji i działalności MDK, oraz jego realność,
▫️ znajomość przepisów regulujących funkcjonowanie instytucji (ustaw: o organizowaniu
i prowadzeniu działalności kulturalnej, prawo o finansach publicznych itp.),
▫️ dotychczasowy dorobek zawodowy,
▫️ umiejętność kierowania i organizacji pracy zespołów ludzkich oraz współpracy z innymi instytucjami i organizacjami twórczymi.
7. Praca komisji odbywa się na posiedzeniach i składa się z etapów:

Posiedzenie pierwsze:
- Etap I – podczas którego komisja ustala liczbę oraz nazwiska kandydatów, którzy złożyli oferty;
- Etap II – podczas, którego komisja zapoznaje się z zawartością przedłożonych ofert przez poszczególnych kandydatów oraz ich zgodnością z treścią ogłoszenia, po czym
w głosowaniu podejmuje decyzję o dopuszczeniu lub nie do konkursu – część niejawna;
- Etap III – poinformowanie zainteresowanych o dopuszczeniu kandydatów do dalszego etapu lub odmowie dopuszczenia.

9. Na pierwszym posiedzeniu, po poinformowaniu przez przewodniczącego komisji
o złożonych ofertach, członkowie komisji winni złożyć pisemne oświadczenie, że żaden
z kandydatów nie jest ich małżonkiem lub krewnym albo powinowatym, albo pozostaje wobec niego w takim stosunku prawnym lub faktycznym, że może to budzić uzasadnione wątpliwości co do jego obiektywizmu i bezstronności.
10. W przypadku ujawnienia okoliczności, o których mowa w pkt. 1 przewodniczący przerywa pracę komisji i powiadamia organizatora o konieczności wyznaczenia innej osoby do składu komisji.

Posiedzenie drugie:
- Etap
IV – podczas którego komisja ustala szczegółowe kryteria oceny przydatności kandydatów, jakimi kierować będzie się w dalszych etapach – część niejawna (etap czwarty i piąty odbywa się bez przerwy w obradach komisji);
- Etap V – w trakcie którego kandydaci indywidualnie prezentują członkom komisji treść przedłożonych programów działania Miejskiego Domu Kultury oraz udzielają odpowiedzi na pytania komisji – bez udziału pozostałych zainteresowanych osób;
- Etap VI – dyskusja w gronie członków i głosowanie komisji na kandydatów oraz sporządzenie protokółu – część niejawna;
- Etap VII – ogłoszenie zainteresowanym wyników głosowania i stanowiska komisji.

11. Jeżeli komisja dopuści do dalszego etapu konkursu wszystkich kandydatów, pierwsze posiedzenie może być kontynuowane bez konieczności ponownego zwoływania komisji. Decyzję w tej sprawie podejmuje komisja w głosowaniu jawnym.
12. W razie stwierdzenia przydatności więcej niż jednego kandydata na funkcję dyrektora MDK, komisja ustala kolejność nazwisk kandydatów przedkładanych Burmistrzowi Miasta.
13. W razie stwierdzenia nieprzydatności na funkcję dyrektora wszystkich kandydatów, komisja zwraca się do Burmistrza Miasta o ponowne ogłoszenie konkursu.
14. Z pracy komisji sporządza się protokół, w którym zawarte są informacje dotyczące:
a) przebiegu i rozstrzygnięcia pierwszego posiedzenia komisji,
b) programów funkcjonowania MDK zaprezentowanych przez kandydatów w trakcie drugiego posiedzenia (w załączniku do protokołu),
c) dokument określający kryteria oceny przydatności kandydata,
d) wynik głosowania członków komisji,
e) ewentualnie wniesione uwagi i zastrzeżenia do pracy komisji przez jej członków lub kandydatów,
f) protokół podpisują wszyscy obecni na posiedzeniu członkowie komisji. Protokół jest jawny.

WARUNKI ORGANIZACYJNO – FINANSOWE DZIAŁALNOŚCI MIEJSKIEGO DOMU KULTURY W WĄGROWCU

I. WARUNKI ORGANIZACYJNE:

1. Miejski Dom Kultury w Wągrowcu, którego organizatorem jest Gmina Miejska Wągrowiec, posiada osobowość prawną, samorządową instytucją kultury, wpisaną do rejestru instytucji kultury, prowadzonego przez organizatora.
2. Instytucja dysponuje bazą lokalową usytuowaną w budynku przy ul. Kościuszki 55
w Wągrowcu.
3. Miejski Dom Kultury w Wągrowcu kultywuje dotychczasowy dorobek w szczególności
w zakresie upowszechniania kultury oraz amatorskiego ruchu artystycznego.
4. Miejski Dom Kultury w Wągrowcu swoją ofertę kieruje do dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych w szczególności zamieszkałych w mieście Wągrowiec.

II.WARUNKI FINANSOWE:

1. Miejski Dom Kultury w Wągrowcu gospodaruje samodzielnie przydzieloną i nabytą częścią mienia oraz prowadzi samodzielną gospodarkę posiadanymi środkami, kierując się zasadami efektywności ich wykorzystania.
2. Miejski Dom Kultury w Wągrowcu może zbywać środki trwałe. Przy zbywaniu środków trwałych stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące przedsiębiorstw państwowych.
3. Podstawą gospodarki finansowej Miejskiego Domu Kultury w Wągrowcu jest plan działalności, zatwierdzony przez dyrektora z zachowaniem wysokości dotacji organizatora.
4. Plan działalności Miejskiego Domu Kultury w Wągrowcu zawiera w miarę potrzeb: plan usług, plan przychodów i kosztów, plan remontów i konserwacji środków trwałych oraz plan inwestycji.
5. Miejski Dom Kultury w Wągrowcu pokrywa koszty bieżącej działalności i zobowiązania
z uzyskanych przychodów. Przychodami MDK są wpływy z prowadzonej działalności, w tym ze sprzedaży składników majątku ruchomego, z wyjątkiem dóbr kultury.
6. Wysokość rocznej dotacji do działalności Miejskiego Domu Kultury w Wągrowcu ustala Rada Miejska w Wągrowcu.
7. Warunki pracy i płacy pracowników reguluje rozporządzenie Ministra Kultury
i Dziedzictwa Narodowego z dnia 22 października 2015 r. w sprawie zasad wynagradzania pracowników instytucji kultury (Dz. U. z 2015. poz. 1798).

Portal WRC

• Portal WRC powstał w 2009 roku
  • Wydawca: "FOOBU" Roman Kowalczewski
  • Adres Redakcji: ul. Mickiewicza 17/30, 62-100 Wągrowiec
  • Redaktor Naczelny: Roman Kowalczewski
  • Telefon: +48 503 142 937
  • mail: [email protected]
  • Zobacz nasz profil na:

• Niezależny Portal Powiatu Wągrowieckiego
  • Nr 1 w Powiecie Wągrowieckim
  • W naszej ofercie znajdziesz, bannery, materiały sponsorowane, filmy reklamowe oraz reportaże wideo.
  • Całą dobę sprawdzamy skrzynkę: [email protected]

Na skróty