Chlorowana kranówka w Wągrowcu – czy woda jest bezpieczna?

Od tygodnia do redakcji docierają sygnały od zaniepokojonych mieszkańców Wągrowca, którzy skarżą się na intensywny zapach chloru w wodzie kranowej. Zwiększona obecność tej substancji w wodzie budzi pytania o jej bezpieczeństwo.

Chlorowanie jest standardową metodą uzdatniania wody, stosowaną w wielu miastach, w tym również przez MPWiK Wągrowiec. Chlor pełni kluczową funkcję – skutecznie zapobiega rozwojowi bakterii i drobnoustrojów w wodzie, co pozwala na jej bezpieczne użytkowanie. Jednak w ostatnich dniach jego stężenie w wodzie znacząco wzrosło, co odczuli mieszkańcy. Choć sam chlor w odpowiednich ilościach jest bezpieczny dla zdrowia, większe stężenie może wywoływać podrażnienia skóry, oczu, a także nieprzyjemne reakcje zdrowotne.

Skontaktowaliśmy się z prezesem MPWiK Krzysztofem Garnetzem, który potwierdził, że w ostatnich dniach podjęto decyzję o zwiększeniu stężenia chloru w wodzie. Jak wyjaśnia prezes, coroczne czyszczenie sieci wodociągowej, mającej blisko 100 km długości, było konieczne m.in. z powodu wysokich temperatur w okresie letnim, które sprzyjają namnażaniu bakterii.

Proces wzmożonego chlorowania zakończył się wczoraj, w ciągu najbliższych 2-3 dni woda wróci do normy. Podobne akcje czyszczenia sieci odbywać się będą cyklicznie, najprawdopodobniej raz w roku.


Portal WRC

  • Portal WRC powstał w 2009 roku
  • Wydawca: "FOOBU" Roman Kowalczewski
  • Adres Redakcji: ul. Mickiewicza 17/30, 62-100 Wągrowiec
  • Redaktor Naczelny: Roman Kowalczewski
  • Telefon: +48 503 142 937
  • mail: [email protected]
  • Zobacz nasz profil na:

Reklama

  • Niezależny Portal Powiatu Wągrowieckiego
  • Nr 1 w Powiecie Wągrowieckim
  • W naszej ofercie znajdziesz, bannery, materiały sponsorowane, filmy reklamowe oraz reportaże wideo.
  • Całą dobę sprawdzamy skrzynkę: [email protected]

Na skróty