Jeżeli jesteś wytwórcą żywności i działasz na rynku spożywczym musisz złożyć wniosek o rejestrację działalności lub jej zatwierdzenie.
![]() |
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wągrowcu uprzejmie informuje, że na podstawie art. 61 do 67 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dn. 25.08.2006r. (tekst jednolity z 2010r.) istnieje obowiązek rejestracji lub zatwierdzenia podmiotów działających na rynku wytwórców żywności przez właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Podmioty działające na rynku spożywczym w tym rolnicy (poza producentami mięsa, pasz i komponentów paszowych) w zależności od charakteru działalności zobowiązani są do złożenia wniosku o rejestrację działalności w przypadku prowadzenia sprzedaży bezpośredniej albo produkcji pierwotnej nieprzetworzonych płodów rolnych lub zatwierdzenie działalności w przypadku prowadzenia przerobu żywności takiego jak: obieranie, kiszenie, suszenie itp. w Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Wągrowcu ul. Gnieźnieńska 49.
Wzór druku jest do pobrania TUTAJ. Wszelkich dodatkowe informacje można uzyskać bezpośrednio w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wągrowcu lub pod nr telefonu (67) 268-56-80 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-15.00.