Ewa i Waldemar Januchowscy laureatami XVII edycji Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2017. To jedyni laureaci z powiatu wągrowieckiego.
Do konkursu, organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego, przystąpiło 56 gospodarstw rolnych z 23 powiatów województwa wielkopolskiego. Gospodarstwa reprezentowały różne gałęzie rolnictwa: produkcję roślinną i zwierzęcą (bydło mleczne i opasowe, trzoda chlewna), warzywnictwo, sadownictwo, drobiarstwo, hodowlę koni, ryb, norek, grzybów.
Zgłoszone gospodarstwa wizytowała Kapituła Konkursu pod przewodnictwem prof. Grzegorza Skrzypczaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ostatecznie do konkursu zakwalifikowano 20 rolników, którzy prezentowali wyjątkowo wysoki poziom produkcji rolniczej, stosowali nowoczesne technologie, odznaczali się dobrą organizacją pracy, wysoką estetyką gospodarstw, uzyskiwali wysokie efekty ekonomiczne, przejawiali troskę o środowisko naturalne.
Po szczegółowej analizie Kapituła zarekomendowała Zarządowi Województwa Wielkopolskiego spośród 20 producentów rolnych 10 laureatów do tytułu Wielkopolskiego Rolnika Roku 2017.
Jednymi z laureatów zostali rolnicy z Powiatu Wągrowieckiego — Ewa i Waldemar Januchowscy.
Państwo Januchowscy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 175 ha, w miejscowości Nowe, gmina Wągrowiec. Gospodarstwo powstało w 1999 roku i specjalizuje w się w produkcji truskawki deserowej, której sezon trwa 5 miesięcy. Truskawkę eksportuje się na rynek zagraniczny, głównie do Niemiec, Austrii, Skandynawii i Rosji. Gospodarstwo wyposażone jest w nowoczesną halę magazynową o powierzchni 800 m² oraz chłodnie, sortownie i szokery. Posiada certyfikat Global GAP. Gospodarstwo znane jest ze swojej restauracji, która funkcjonuje pod nazwą Restauracja Dobra Truskawka.
Ogłoszenie wyników odbyło się 11 marca w Sali Ziemi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
W trakcie gali laureatom wręczono statuetki Siewcy i dyplomy oraz nagrody finansowe i wyróżnienia Marszałka Województwa Wielkopolskiego.