Paląc w piecu, wcale nie musimy kopcić. Przekonali się o tym mieszkańcy Skoków, którzy uczestniczyli w pokazie ekonomicznego palenia w piecu.
Z inicjatywy Tadeusza Kłosa, burmistrza Miasta i Gminy Skoki, w ramach cyklu spotkań „Przy Śniadaniu”, 2 lutego 2019 roku został zorganizowany pokaz ekonomicznego palenia w piecu.
Do pokazu użyto dwóch prymitywnych pieców z tą różnicą, że w jednym rozpalono ogień „od góry”, a w drugim „od dołu”. Jak można było się naocznie przekonać, piec rozpalony „od dołu” emitował bardzo duże ilości dymu do atmosfery.
- Zgodnie z instrukcją portalu „Czyste Ogrzewanie”, prowadzonego przez Wojciecha Tretera każdy, kto ma piec, kocioł albo kominek, natychmiast może zacząć palić w nim praktycznie bez dymu, to jest o 50 — 80% czyściej i nie dość, że nic nie kosztuje, to jeszcze pozwala oszczędzić do około 30% opału — bo skoro lepiej dopala się paliwo, to powstaje z niego więcej ciepła — poinformował Tadeusz Kłos, burmistrz Skoków.
Jak to działa? Wystarczy zastosować opisaną poniżej technikę palenia bez kopcenia.
Stare piece kopcą dlatego, że źle w nich palimy, paliwo smaży się zamiast poprawnie i w całości spalać. Dym i smród powstaje wtedy, gdy dużą ilość węgla lub drewna podpalasz od dołu, lub wrzucasz na żar.