W Damasławku odbył się Festiwal Smaku Regionalnego i Twórczości Rękodzielniczej. Była to już VIII edycja.
Festiwal zorganizowano w sobotę 6 kwietnia w hali sportowej przy Zespole Szkół Powszechnych w Damasławku. Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Stowarzyszenie "Dolina Wełny" zaprezentowały swoje najlepsze potrawy. Swoje prace zaprezentowali też rękodzielnicy.
Komisja oceniała sołectwa w czterech kategoriach: najlepsza zupa, najlepsze danie obiadowe mięsne, wyroby piekarskie i cukiernicze oraz wystrój stoiska.
Po podliczeniu punktów I miejsce wywalczyło KGW Margońska Wieś, na II miejscu uplasowało się KGW Zbyszewice, a na III KGW Mokronosy "Stokrotki".
Komisja przyznała też trzy wyróżnienia dla KGW Niemczyn, KGW Damasławianki i KGW Kaliszany.
W trakcie imprezy można było podziwiać występy artystyczne dzieci. Gościem specjalnym tegorocznej edycji był Mateusz Krojenka ze Zbyszewic, uczestnik MasterChefa.
Organizatorem festiwalu był Zarząd Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie "Dolina Wełny".