Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zachęca do udziału w konkursie na najlepszą potrawę tradycyjną.
Przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie mogą podzielić się rolnicy kultywujący praktykę kulinarną oraz Koła Gospodyń Wiejskich. Celem jest promocja lokalnych i regionalnych tradycji kulinarnych polskiej wsi.
Aby wziąć udział w konkursie, należy przygotować tradycyjną w danym regionie potrawę, wykonać jej zdjęcie i wraz z opisem przesłać na adres e-mail:
Organizatorzy czekają na zgłoszenia przepisów w pięciu kategoriach:
🔸 kiszonki z warzyw i owoców,
🔸 zupy,
🔸 potrawy jarskie,
🔸 potrawy z drobiu i ryb
🔸 potrawy świąteczne.
Potrawy powinny cechować się walorami smakowymi, ale też odżywczymi i prozdrowotnymi.
Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest nadesłanie poprawnie wypełnionego zgłoszenia konkursowego na formularzu, wraz z dołączonymi zdjęciami lub filmem, na którym widnieje potrawa, a także recepturą na jej wykonanie.
Do pobrania: Formularz zgłoszeniowy
Zgłoszenia, na zasadach opisanych w Regulaminie można przesyłać do 16 grudnia 2020 roku. Na zwycięzców czekają nagrody finansowe.
Do pobrania: Regulamin konkursu Polska wieś smakuje.
Redakcja Portalu WRC nie odpowiada za publikowane treści w module komentarze.
Przed dodaniem wpisu zapoznaj się z REGULAMINEM!