7 sierpnia członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Morakowa reprezentowały Powiat Wągrowiecki oraz Gminę Gołańcz na Wojewódzkim finale XX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów", który odbył się na terenie gminy Dobra, powiat turecki.
Panie zgłosiły do konkursu 5 potraw w 4 kategoriach: swojską golonkę oraz galart — zimne nóżki w kategorii produktów mięsnych, rogaliki pałuckie z wiśnią w kategorii ciast, lekki ser pałucki w kategorii wyrobów mleczarskich oraz farsz mięsny z kaczki w kategorii Inne.
KGW Morakowo otrzymało 2 wyróżnienia, za galart zimne nóżki oraz za rogaliki pałuckie z wiśnią.
- Zgłosiłyśmy także dwa produkty do nagrody Perła, z czego jeden z nich — rybne klopsiki w zalewie octowej otrzymały nominację do tej ogólnopolskiej nagrody — poinformowała Małgorzata Lempka, Przewodnicząca KGW Morakowo.
Konkurs jest organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim województwa wielkopolskiego.