Kaczka po „pałucku” z pampuchami, przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Oporzynie została wyróżniona podczas III Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Pleszewie.
W sobotę, 31 sierpnia, w Pleszewie obył się III Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Powiat Wągrowiecki reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Oporzynie, które wystąpiło w konkursie na najlepszą potrawę tradycyjną kuchni wielkopolskiej i wielkopolską słodkość.
Gospodynie pod przewodnictwem Katarzyny Kowalewskiej w składzie: Monika Rusiewicz, Żaneta Świątek, Danuta Maciejewska, Renata Szepielak oraz Katarzyna Czyrek przygotowały dania: kaczkę po „pałucku” z pampuchami i modrą kapustą oraz placek malinowy. Ponadto jury oceniało estetykę stoiska, sposób jego prezentacji i przybrania, wykorzystania tradycyjnych naczyń, serwet, obrusów i sztućców.
Koło Gospodyń Wiejskich w Oporzynie zostało docenione przez jury nie tylko za pyszne smakołyki, ale również za przybranie stoiska w stylu pałuckim z cudownymi „pająkami pałuckimi”, tradycyjnymi serwetami, polnymi kwiatami oraz tradycyjnymi naczyniami kulinarnymi m.in. maselnicą do ręcznego wytwarzania masła czy patelnią do palenia kawy zbożowej.
Gospodynie z Oporzyna wystąpiły w pięknych tradycyjnych strojach pałuckich. Poza konkursowymi potrawami gospodynie przygotowały również: roladę z kurczaka, roladę serową, roladki nadziewane kapustą, domek z kabanosa, szagówki z kiszoną kapustą, schab ze śliwką, ogórki kiszone, smalec i masło własnej roboty, chleb czosnkowy, żytni, kiełbasę polską, nalewki oraz całą gamę ciast m.in. placek drożdżowy ze śliwką czy sernik z łezką.
Pierwsze miejsce w kategorii danie zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Lipiej Góry (powiat chodzieski) za „czerninę z nadnoteckiej gęsi z siwymi kluchami lub makaronem.” Tradycją festiwalu jest organizacja kolejnego konkursu w powiecie zwycięzcy, dlatego przyszłoroczna edycja odbędzie się w powiecie chodzieskim.
Już dzisiaj w imieniu Koła Gospodyń Wiejskich z Lipiej Góry zapraszamy na przyszły festiwal. Pomoc organizacyjna w przygotowaniu stoiska udzielona została przez Starostwo Powiatowe w Wągrowcu.