Wielkopolska rolada wołowa z szagówkami, kiszoną kapustą i sosem i placek drożdżowy to potrawy i słodkości, które wygrały VI Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Kawęczynie.
Impreza odbyła się 14 sierpnia, organizatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Powiat Turecki i Gmina Kawęczyn. Powiat Wągrowiecki reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Oporzyna.
Potrawy oceniało jury, któremu przewodniczyła Aleksandra Swulińska-Katulska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pod uwagę brane było wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych, smak, wygląd, zapach, pomysł na prezentację, kreatywność, nazwa potrawy i estetyka stoiska.
Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Włościanki z Powiatu Pilskiego, które przygotowało "Wielkopolską roladę wołową z szagówkami, kiszoną kapustą i sosem". Koło Gospodyń Wiejskich z Oporzyna znalazło uznanie w oczach jury, zdobywając wyróżnienie za bezową roladę „rozkosz”.
Imprezie towarzyszyły występy artystyczne i kulinarny pokaz w wykonaniu Mariusza Szweda, uczestnika programu Master Chef.
Redakcja Portalu WRC nie odpowiada za publikowane treści w module komentarze.
Przed dodaniem wpisu zapoznaj się z REGULAMINEM!