KGW Oporzyn wyróżnione w Kawęczynie

Wielkopolska rolada wołowa z szagówkami, kiszoną kapustą i sosem i placek drożdżowy to potrawy i słodkości, które wygrały VI Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Kawęczynie.

Impreza odbyła się 14 sierpnia, organizatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Powiat Turecki i Gmina Kawęczyn. Powiat Wągrowiecki reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Oporzyna.

Potrawy oceniało jury, któremu przewodniczyła Aleksandra Swulińska-Katulska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pod uwagę brane było wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych, smak, wygląd, zapach, pomysł na prezentację, kreatywność, nazwa potrawy i estetyka stoiska.

Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Włościanki z Powiatu Pilskiego, które przygotowało "Wielkopolską roladę wołową z szagówkami, kiszoną kapustą i sosem". Koło Gospodyń Wiejskich z Oporzyna znalazło uznanie w oczach jury, zdobywając wyróżnienie za bezową roladę „rozkosz”.

Imprezie towarzyszyły występy artystyczne i kulinarny pokaz w wykonaniu Mariusza Szweda, uczestnika programu Master Chef.


Dodaj komentarz

Redakcja Portalu WRC nie odpowiada za publikowane treści w module komentarze.
Przed dodaniem wpisu zapoznaj się z REGULAMINEM!


Portal WRC

  • Portal WRC powstał w 2009 roku
  • Wydawca: "FOOBU" Roman Kowalczewski
  • Adres Redakcji: ul. Mickiewicza 17/30, 62-100 Wągrowiec
  • Redaktor Naczelny: Roman Kowalczewski
  • Telefon: +48 503 142 937
  • mail: [email protected]
  • Zobacz nasz profil na:

Reklama

  • Niezależny Portal Powiatu Wągrowieckiego
  • Nr 1 w Powiecie Wągrowieckim
  • W naszej ofercie znajdziesz, bannery, materiały sponsorowane, filmy reklamowe oraz reportaże wideo.
  • Całą dobę sprawdzamy skrzynkę: [email protected]

Na skróty