W sobotę 9 września odbył się VII Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Gospodarzem tegorocznej edycji był Powiat Pilski.
Powiat Wągrowiecki w Pile reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Oporzyna. Daniem konkursowym przygotowanym przez Panie z Oporzyna była wielkopolska postna zupa grzybowa z lanymi kluseczkami oraz deser CHIA z nasionami szałwii hiszpańskiej i musem truskawkowym jako wielkopolski słodki przysmak.
Naszym reprezentantkom kibicował wicestarosta Michał Piechocki. Stoisko Powiatu Wągrowieckiego odwiedzili też starosta pilski Eligiusz Komarowski i wicestarosta pilski Stefan Piechocki.
KGW z Oporzyna już po raz czwarty reprezentowało Powiat Wągrowiecki na festiwalu. Warto przypomnieć, iż w 2014 roku w Lipiej Górze KGW Oporzyn zajęło I miejsce i tym samym Powiat Wągrowiecki został organizatorem konkursu, który odbył się w Łeknie w 2015 roku.