Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii w Wągrowcu w związku z ASF.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wągrowcu informuje, że w związku ze stwierdzeniem przypadku ASF u dzika na terenie Powiatu Oborniki w dniu 26 września 2020 r. (dzik z wypadku znaleziony w Kowanówku) od 6 października 2020 r. część Powiatu Wągrowiec: Miasto Wągrowiec, Gmina Wągrowiec, Skoki, Mieścisko, znalazły się w strefie żółtej (obszarze ochronnym) ustalonej Decyzją Wykonawczą Komisji (UE) 2020/1402 z dnia 5 października 2020 r.
W związku z powyższym w strefie żółtej zaostrzyły się przepisy dotyczące bioasekuracji, przemieszczania zwierząt, identyfikacji i rejestracji zwierząt i uboju na użytek własny świń.
Dodatkowe wymagania dla gospodarstw:
🔸 wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:
a) wejściami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 metra.
b) wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość – nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa — a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;
Przepisu ust. 1 pkt 4 lit. b nie stosuje się, jeżeli przed wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa znajdują się niecki dezynfekcyjne utrzymywane w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego lub są stosowane urządzenia zapewniające skuteczną dezynfekcję.
🔸 wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni;
Ponadto w gospodarstwach położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakazuje się:
1) karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami, lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń, lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom;
2) wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem;
3) prowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.
Istnieje obowiązek zgłoszeń zdarzeń (kupno, sprzedaż, padnięcie, ubój gospodarczy, urodzenie od momentu oznakowania zwierzęcia) do ARiMR w terminie 2 dni od zdarzenia!
Na obszarze ochronnym Powiatowy Lekarz Weterynarii raz w roku przeprowadza kontrole spełniania powyższych zasad w gospodarstwach utrzymujących świnie.
Zasady przemieszczania świń z gospodarstw położonych na obszarze ochronnym (obszar wymieniony w części I załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE) – obszar żółty. W granicach obszaru ochronnego i poza obszar ochronny:
- nie wcześniej niż 24 godziny przed przemieszczeniem, świnie zostały zbadane przez urzędowego lekarza weterynarii;
- zostały zaopatrzone w świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii, na podstawie ww. wyników badania.
UBÓJ ŚWIŃ NA UŻYTEK WŁASNY W STREFIE ŻÓŁTEJ (OBSZAR OCHRONNY).
Ubój na użytek własny może być przeprowadzony wyłącznie pod warunkiem, że:
1) o zamiarze dokonania uboju świń na użytek własny co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem takiego uboju poinformowany będzie Powiatowy Lekarz Weterynarii (brak zgłoszenia skutkuje karą pieniężną w wysokości od 100 do 2000 PLN).
2) świnie były utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem,
3) świnie zostaną poddane badaniu przedubojowemu przeprowadzonemu w sposób określony w art. 5 rozporządzenie nr 2019/624,
4) mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu. Badanie przedubojowe oraz poubojowe przeprowadza URZĘDOWY LEKARZ WETERYNARII, który OBOWIĄZKOWO pobiera i bada próby na włośnie!
Proponujemy ubój usługowy świń w rzeźni, gdzie zwierzęta zostaną zbadane przedubojowo, poubojowo i na włośnie.
Zmieniły się zasady pozyskiwania dzików – wszystkie odstrzelone w strefie żółtej dziki muszą być poddane badaniu w kierunku afrykańskiego pomoru świń. W związku z powyższym wszystkie dziki muszą trafić do punktu przetrzymywania tusz, gdzie będą pobrane próbki w kierunku choroby. Do czasu uzyskania wyniku badania chłodnia pozostaje zamknięta i zaplombowana. Dziki pozyskane w strefie ochronnej (żółtej) z ujemnym wynikiem badania w kierunku ASF, mogą być przeznaczone na użytek własny albo do punktu skupu (na rynek krajowy).
St. Insp. Wet ds. zdrowia i ochrony zwierząt
Lek. wet. Przemysław Kurant
Powiatowy Inspektorat Weterynarii
62-100 Wągrowiec
Ul. Berdychowska 54
Tel. 67 26-85-647 Fax. 67 26-85-648