W sobotę 11 października Gorzyce Wielkie stały się stolicą ziemniaka. W hali sportowej przy tamtejszej szkole podstawowej odbył się finał konkursu „Na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry”, który przyciągnął niemal 80 Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu.
Wśród uczestników znalazło się również Koło Gospodyń Wiejskich z Morakowa, reprezentujące Powiat Wągrowiecki i Gminę Gołańcz.
Wydarzenie, organizowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego we współpracy z Gminą Ostrów Wielkopolski, już po raz piąty zgromadziło najlepsze gospodynie i kucharzy, którzy udowodnili, że z ziemniaka można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła.
Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski podkreślił znaczenie tego typu inicjatyw dla pielęgnowania tradycji i promocji regionu. Jak zaznaczył, Wielkopolska od lat słynie z miłości do pyry, a konkursy takie jak ten pokazują bogactwo lokalnych smaków i kreatywność gospodyń.
Komisja konkursowa miała twardy orzech do zgryzienia – poziom był niezwykle wysoki. Za najlepszą potrawę uznano „Pączki ziemniaczane z szarpaną wołowiną” przygotowane przez KGW „Kreatywne Dzióbinianki” z Dzióbina w powiecie kolskim. Z kolei największą pyrę, ważącą aż 2,038 kilograma, zaprezentowało Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Złotkowy z gminy Rychwał.
KGW Morakowo, które reprezentowało północną Wielkopolskę, również zaprezentowało swoje kulinarne zdolności i regionalne smaki. Udział w finale był dla gospodyń ogromnym wyróżnieniem i szansą na promocję Gminy Gołańcz i powiatu wągrowieckiego w gronie najlepszych w regionie.
Finał w Gorzycach Wielkich był nie tylko rywalizacją, ale także świętem tradycji, wspólnoty i dobrej zabawy. Publiczność mogła podziwiać występy artystyczne, a gwiazdą wieczoru był Mariusz Kalaga, który porwał wszystkich do wspólnego śpiewu i tańca. Wielkopolskie święto pyry po raz kolejny udowodniło, że ziemniak wciąż króluje na stołach, a Koła Gospodyń Wiejskich potrafią z niego wyczarować prawdziwe cuda kulinarne.